More Website Templates @ TemplateMonster.com - September08, 2014!

Hamarosan a bankokat is meghódíthatja a Bitcoin

Image 1

Forrás: investor.hu

A virtuális valuta az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került, miután augusztus végét követően kilőtt az árfolyam, majd újra visszacsúszott. Az világos, hogy a Bitcoin árában erősen benne van a volatilitás, de hosszabb távon nagyobb kérdés, hogy a virtuális fizetőeszköz és a mögötte álló rendszer mennyire lehet elterjedt a következő időszakban. Egy tanulmány szerint például hamarosan a bankok is használhatják a technológiáját.

A tőkepiacok akár már jövőre alkalmazhatják a Bitcoin mögött álló technológiát – írja a CNBC a TABB Research egy tanulmánya alapján. A cél az lehet, hogy a biztonságosabb tranzakciókon és az új jövedelemforrásokon keresztül forradalmasítsák az iparágat.

Hosszú távon mindez talán még izgalmasabb is, mint a Bitcoin puszta árfolyama, amely mögött szinte mindig masszív találgatások állnak. Legutóbb éppen arról volt szó, hogy a kínaiak igyekeznek Bitcoinba menekíteni a pénzüket a részvénypiaci turbulenciák elől, miközben mások szerint ennek nincs túl sok értelme, mivel a Bitcoin önmagában rendkívül kiszámíthatatlan.

A rövidtávú árfolyammozgásokon túl azonban nagyobb kérdés, hogy a Bitcoin mint koncepció milyen mértékben hódíthat meg egyes szektorokat. A TABB kutatása pedig éppen arra mutat rá, hogy az úgynevezett blockchain technológia alkalmazása már csak idő kérdése.

A Bitcoin mögött álló blockchain lényegében úgy működik, mint egy hatalmas digitális főkönyv. Minden tranzakciót rögzít, majd eltárolja az információkat egy biztonságos globális hálózaton.

Jelenleg egy 20 bankból álló konzorcium (élén a pénzügyi technológiával foglalkozó R3 vállalattal) igyekszik kidolgozni annak kereteit, hogy a blockchain miként lehet alkalmazni a piacokon.

A jelentés szerzői azzal számolnak, hogy például a több bank által nyújtott nagy összegű szindikált hitelek piacán már 2016 második negyedévében használhatják a technológiát, azonban más területeken ehhez több idő kell. A derivatívák piacán 5 évet jósol az elemzés, míg a részvénypiacon 10 évet. A blockchain használata egy sokkal hatékonyabb és átláthatóbb rendszert tenne lehetővé a tranzakciók követéséhez, de a bankok már meglévő rendszereit is fejlesztheti – hangsúlyozza a TABB anyaga.

Amellett, hogy a jelentés hangsúlyozza, hogy a tőkepiacok számára új és igen hatékony lehetőségek nyílhatnak meg az új technológiával – a bankközi fizetésektől a vállalati adósságig –, mégis számos akadályt kell még leküzdeni. Egyrészt vállalni kell a járulékos költségeket, például az új technológia meglévő rendszerbe való integrálásáét, másrészt ott vannak a szabályozási problémák is. Amennyiben ugyanis a blockchain tömeges jelenséggé válik, úgy olyan erős szabályozási környezetre lesz szükség, amely szigorú standardok mellett minimalizálja a felmerülő kockázatokat.

Mindazonáltal jó hír azoknak, akik szurkolnak a blockhain elterjedésének, hogy a mostani jelentés megerősítette a Bank of England tavalyi véleményét. A brit jegybank ugyanis a múlt évben kiadott egy tanulmányt a Bitcoinról, melyben megállapította, hogy a blockchain egy „igazi technológiai innováció", mivel lehető teszi a harmadik, közvetítő fél kiiktatását, miközben bemutatta, hogy biztonságosan tudja kezelni a digitális nyilvántartást.

Vissza a cikkekhez
Facebook