More Website Templates @ TemplateMonster.com - September08, 2014!Segítség kezdőknek:


Mi az a Bitcoin (rövid nevén: BTC) ?

Egyszerűen fogalmazva a Bitcoin egy virtuális valuta (virtuális pénz), melynél a tranzakciók lebonyolításához nincs szükség bankszámlákra, bankokra, pénzintézetekre. Arra tervezték, hogy interneten keresztül gyorsan és egyszerűen küldhessünk pénzt a világ bármely részére. Nem tartozik egyetlen ország vagy pénzintézet felügyelete alá sem.

Mégis ki üzemelteti a Bitcoin hálózatot, milyen cég áll mögötte?

Röviden: senki. A Bitcoin hálózatot azon felhasználók üzemeltetik, akik letöltötték a Bitcoin kliens-t és futtatják azt számítógépükön, a hálózatban bekövetkező változásokat (pl. utalások) ezek a felhasználók igazolják vissza, illetve a gépükre telepített Bitcoin kliens szoftverek.

Mi az a Bitcoin cím?

A Bitcoin cím egy egyedi azonosító, ami lehetővé teszi, hogy erre a címre fogadhassunk bitcoinokat, illetve erről a címről küldeni is tudunk, amennyiben a címünk egyenlege nem nulla. A Paypal-nál például pénzt küldhetünk e-mail címekre a többi PayPal felhasználónak, ehhez hasonlóan a Bitcoin hálózatban bitcoinokat küldhetünk bitcoin címekre.

Ez például egy egyedi bitcoin cím: 33Y4GJ4qGKGmNBZJCDh9tyyGaDBN8QC71z

Küldés előtt győződjön meg róla, hogy a címet helyesen írta-e be, mivel a bitcoin tranzakciók nem visszafordíthatóak!

Mi az a privát kulcs?


A privát kulcs egy titkos kód, ami biztosítja a felhasználók számára, hogy igazolhassák, valóban ők rendelkeznek az adott címen lévő bitcoinokkal. Minden Bitcoin címhez tartozik egy hozzá megfelelő privát kulcs, ami a felhasználó tárca fájljában van elmentve, a kliens programban. A privát kulcs matematikai algoritmus alapján azonosítja a hozzá tartozó címet, és arra tervezték, hogy a Bitcoin cím visszafejthető legyen belőle, azonban fordítva ez már nem működik. Amennyiben Ön Bitcoin klienst használ, kérjük mentse tárcája wallet.dat fájlját többször, illetve több helyre.

Milyen tranzakciós költségekkel számolhatok?

Tranzakciós díj általában nincs, amennyiben az átutalni kívánt összeg nagyobb, mint 0,01 bitcoin. Minden 0,01 BTC-nél alacsonyabb összegű tranzakció díja 0,01 BTC. Ezt azért alakították így, hogy megakadályozzák általa a hálózat ellen intézett DoS támadásokat.

Mit jelent a „visszaigazolatlan (unconfirmed) tranzakció”?

A visszaigazolatlan tranzakció még nem került bele a blokkláncba, azaz nem igazolta vissza a tranzakciót megfelelő számú hálózati végpont. Egy tranzakció visszaigazolása átlagban 10 percet vesz igénybe. Minden egyes hálózatban létrejövő új blokkban újabb visszaigazolások érkeznek a tranzakcióról, azaz minél több hálózati végpont ismeri el a tranzakciót hitelesként. Hogy elkerüljék az esetleges duplikált tranzakciókat, a különböző szolgáltatók egy hitelesített bitcoin tranzakciót általában 3-4-5 visszaigazolás után fogadnak el.

Mi az a blokklánc?

A blokklánc egy publikus és mindenki által hozzáférhető lista a Bitcoin hálózatban eddig létrejött összes tranzakcióról. Cégünk a blokklánc ellenőrzésére a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű szolgáltatóját, a blolckchain.info weboldalt javasolja.

Kik azok a bitcoin bányászok?

A bányászat az a folyamat, melynek során a felhasználók számítógépeinek (ma már erre speciális célhardverek vannak) számítókapacitását a Bitcoin hálózata tranzakcióinak feldolgozása szolgálatába állítják. A gépek ekkor részt vesznek az ehhez szükséges kriptográfiai feladatok megoldásában, a bányászok pedig valamennyi bitcoint kapnak jutalmul a közösbe adott számítókapacitásért. Az új blokkok generálását és az újonnan létrejövő bitcoinokat ezek a számítógépek számítókapacitásának összteljesítménye adja.

Ha jelenleg is új bitcoinok generálódnak, mennyi a maximális limit, amikor már nem jön létre több bitcoin ?

A bitcoinok végleges száma majdnem 21 millió lesz. Jelenleg 25 új bitcoin keletkezik egy blokkban, ez a szám pedig 4 évente feleződik. A következő feleződés kb. 2016 májusában lesz, ekkor már csak 12.5 bitcoin fog létrejönni. Újabb négy év múlva ennek is a fele, azaz kb. 6 bitcoin. 2016 decemberében kb. 16 millió bitcoinnál fogunk tartani. 

Mennyibe kerül a bitcoin?

Az aktuális bitcoin árfolyam folyamatosan változik a kereslettől és a kínálattól függően, hasonlóan a dollárhoz és az euróhoz. A bitcoinokkal bitcoin tőzsdéken kereskednek.

Az elmúlt időszak bitcoin árfolyamai megtekinthetőek a következő linken: https://blockchain.info/charts/market-price

Mi az a Bitcoin kliens?

A bitcoin kliens egy ingyenesen telepíthető program, melynek során a számítógépünkön egy bitcoin tárca jön létre. Ebben a tárcában korlátlan számú bitcoin címet hozhatunk létre, hasonlóan, mint ahogyan egy bankfiókban is lehet több számlaszám a nevünk alatt. A különbség az, hogy a bitcoin tárcákhoz és címekhez nem kapcsolódik név és bármilyen jellegű egyéb adat. A telepíthető szoftverek közül több is létezik.

Fontos megjegyzés: Cégünk nem feltétlenül javasolja a bitcoin kliens számítógépre való telepítését. A saját számítógépen való tárolásnak számos előnye, ugyanakkor hátránya is van. Előnye, hogy a felhasználó kizárólag saját maga rendelkezik bitcoinjai felett, azokat a számítógépén tárolja. Azonban több hátránnyal is szembesülünk: a saját számítógépen való tárolás során a felhasználó el is „veszítheti” bitcoinjait, pl. elfelejtett jelszó, winchester hardver hiba, ill. pl. hackertámadás/vírusfertőzés. A tárcája és bitcoin címe tulajdonképpen nem vész el, azonban megfelelő mentés hiányában a felhasználó soha többé nem tud hozzáférni a meglévő címeihez. Tekintettel arra, hogy a bitcoin hálózat 2009 óta működik, az első telepítéskor a programnak le kell tölteni az összes, 2009 óta történt tranzakciót. Ez jelenleg több mint 30 GB, ami akár hetekbe is telhet, mire kliensünk naprakészre frissíti magát, nem kevés helyet foglalva ezzel winchesterünkön.

Bitcoin kliensek letöltése:

https://bitcoin.org/hu/valasszon-penztarcat


Cégünk a saját szoftver helyett előnyben részesíti az online tárcákat. Természetesen az online tárcák előnye egyben a hátránya is: Az online tárcák azonnal használhatóak és nagy részük ingyenes, nem kell letölteni a 30 GB-os blokkláncot a használat előtt. Ugyanakkor a felhasználók nem rendelkeznek saját bitcoinjaik felett, azt az internetes felhőben tárolják, hasonlóan, mint pl. a gmail-ben a leveleiket. Természetesen a különböző online szolgáltatók lehetőséget biztosítanak a tárcák biztonsági mentésére és kiemelt figyelmet fordítanak a megfelelő védelemre is.


Cégünk, a Digital Currency Kft. a
blockchain.info szolgáltatót ajánlja a bitcoinok online tárolására, illetve ide küldjük a megrendelt bitcoinokat is, amennyiben önnek még nincs bitcoin címe.

Az alábbiakban a Blockchain.info használatát írjuk le dióhéjban: 


Amennyiben szeretné kötöttségek nélkül kipróbálni a blockchain.info szolgáltatásait nézze meg a DEMO tárcát:


DEMO tárca kipróbálása


Mi az a tárca?

A tárca egy ingyenes szolgáltatás, melynek segítségével nem kell letolteni a kliens programot és a blokkláncot, minden adat a blockchain.info szerverein tárolódik. A blockchain.info online walletje egy egyszerű és biztonságos megoldás a kezdő és haladó felhasználóknak egyaránt. 


bitcoin-wallet-overview

Milyen havidíjak vannak a blockchain.info-n?

Ez egy teljesen ingyenes szolgáltatás.

Mennyire biztonságos?

A blockchain.info kimelet figyelmet fordít az adatok biztonságos tárolására. Pl. beállíthat SMS alapú azonosítást, mindezt teljesen ingyen.

Miért változik a valuta egyenlegem a tárcában?

A valuta egyenleg a bitcoin aktuális árával egyenes arányban nő vagy csökken.

Hogyan küldhetek Bitcoinokat?

Kérjük regisztráljon a blockchain.info oldalára magyar nyelven, majd bejelentkezés után kattintson a „Pénz küldése” menüre. Írja be a bitcoin címet, melyre küldeni kíván és a mennyiséget, melyet küldeni szeretne. A művelet elvégzésével kattintson a "Fizetés Küldése" gombra.

bitcoin-wallet-send Hogyan fogadhatok bitcoinokat?

Kérjük jelentkezzen be a blockchain.info oldalára magyar nyelven és kattintson a „Pénz fogadása” menüre „Új cím” menüre. Adjon meg egy új elnevezést az új címének.

bitcoin-wallet-send
Hogyan készíthetek biztonsági mentést a tárcámról?

Kérjük jelentkezzen be a blockchain.info oldalára magyar nyelven és kattintson a „Download” ikonra. Mentse biztonságos helyre a letöltött fájlt.